Vloerkleed, tapijt of karpet kopen? Lees verder voor tips en advies.

  • Geplaatst op
  • 0
Vloerkleed, tapijt of karpet kopen? Lees verder voor tips en advies.

Het aanschaffen van een vloerkleed kan nog een hele opgave zijn. Welke afmeting en materialen zijn er allemaal om uit te kiezen, daarnaast zijn bepaalden materialen makkelijker te onderhouden en schoon te maken. Zoals je al merkt zijn er veel verschillende dingen die je tegen kan komen bij de aanschaf. Wij zullen in deze blog een aantal tips geven op het gebied van afmeting, materiaal, onderhoud en reiniging van uw vloerkleed.

Hoe bepaal ik de juiste afmetingen voor een vloerkleed?

Een vloerkleed kan zorgen voor een verbinding tussen de meubelen, door het toevoegen van een vloerkleed zullen de vrijstaande meubelen in de kamer samenhang krijgen. Het is erg belangrijk de juiste afmeting te kiezen, zo kan een woonkamer door de keuze van een goed vloerkleed groter ogen en kunnen bepaalde plekjes juist intiemer worden gemaakt. Wij zullen je meenemen in de verschillende afmetingen en de bijbehorende voordelen.

 

Vloerkleed in een grote ruimte

Als eerste beginnen we met de optie waarbij alle meubels op het vloerkleed staan. Deze manier is alleen toe te passen in grote kamers, de kamer moet zo groot zijn dat er na het neer leggen van het vloerkleed en het plaatsen van de meubelen, er nog om het kleed heen gelopen kan worden. Op deze manier kan er een soort eiland gecreëerd worden. Er wordt een denkbeeldige scheiding gemaakt in de kamer door het vloerkleed op deze manier te gebruiken.

 


Bron: www.houzz.com

 

Een kleine ruimte groter laten ogen

Bij de tweede optie zetten we alleen de voorpootjes van de meubelen op het kleed neer.  Op deze manier zullen de meubelen met elkaar verbonden worden. Een vloerkleed wat tot ongeveer 1/3 onder de bank en stoelen reikt zal de woonkamer groter laten ogen. De pootjes van de bijzettafels zullen niet op het kleed staan. Omdat de rand van het kleed onder de meubelen zit zal de rand minder snel slijten.

Een ruimte intiemer maken

De derde mogelijkheid is het vloerkleed een aantal centimeter voor de pootjes van de meubelen neer te leggen. Het vloerkleed wat een paar centimeter voor de meubels stopt zal een intiemer gevoel geven. Ook kan alleen de leesstoel en lamp of bijzettafeltje op een kleed geplaatst worden ook dit zal intiem ogen en het zal lijken als een op zichzelf staand plekje.

 


Bron: twoonhuis.nl

 

Een kleine ruimte groter laten ogen

Bij de tweede optie zetten we alleen de voorpootjes van de meubelen op het kleed neer.  Op deze manier zullen de meubelen met elkaar verbonden worden. Een vloerkleed wat tot ongeveer 1/3 onder de bank en stoelen reikt zal de woonkamer groter laten ogen. De pootjes van de bijzettafels zullen niet op het kleed staan. Omdat de rand van het kleed onder de meubelen zit zal de rand minder snel slijten.

 

Een ruimte intiemer maken

De derde mogelijkheid is het vloerkleed een aantal centimeter voor de pootjes van de meubelen neer te leggen. Het vloerkleed wat een paar centimeter voor de meubels stopt zal een intiemer gevoel geven. Ook kan alleen de leesstoel en lamp of bijzettafeltje op een kleed geplaatst worden ook dit zal intiem ogen en het zal lijken als een op zichzelf staand plekje.

 


Bron: livingtomorrow.nl

 

Vloerkleed in de gang

Als laatste kan ook in de gang of anderen kamer waar veel in gelopen wordt voorzien van een vloerkleed. Het is wel belangrijk om een variant te kiezen die het grootste deel van het loopvlak bekleed, zo dat er niet gestruikeld kan worden over de randen.

Als je kiest om meubels op het vloerkleed te zetten doen dat dan met alle meubels binnen de zitgroep. Kies je ervoor om geen meubels op het vloerkleed te zetten doe dat dan ook met alle meubels. Het mooiste resultaat wordt bereikt als alle meubels op dezelfde manier op of juist naast het vloerkleed staan.

 


Bron: flickr.com

 

Tip, twijfel je over de grote van het vloerkleed dan kan het misschien handig zijn om de afmetingen af te plakken of te bedekken met kranten, zo kan je zien of je gekozen hebt voor de juiste grote.

 

Welk materiaal vloerkleed kan ik het beste kiezen?

Naast de afmeting van het vloerkleed is het ook verstandig na te denken over het materiaal waarvan het vloerkleed gemaakt is. Er zijn verschillende natuurlijke en synthetische materialen met allemaal hun eigen voordelen.

 

Wollen vloerkleden

Wol is een duurzaam en natuurlijk materiaal het is super sterk en leent zich goed voor het maken van vloerkleden. Wol heeft de eigenschap in de zomer koel te zijn en in de winter zorgt het juist voor warmte. De haren zijn een klein beetje vettig, dit om het schaap warm te houden in de koude maanden. Daarnaast zorgt het ervoor dat de vacht zachter is en mooi glimt. De haren van het schaap worden zeer sterk met elkaar verweven om een vloerkleed te creëerden, dat maakt dat vuil hier bijna niet tussen kan komen. Mocht dit wel gebeuren dan moet dit zeer voorzichtig schoon gemaakt worden, gebruik hierbij geen stoomcleaner door de warmte zal het kleed krimpen.

 

Voordelen                                  Nadelen

+ natuurlijk materiaal                  - voorzichtig reinigen

+ rijke uitstraling                          - kan krimpen

+ koel in de zomer                       - pluist

+ warm in de winter                

 

  
Bron: homecenter.nl

 

Jute vloerkleden

Ook jute is een natuurlijk materiaal in tegenstelling tot wol, is jute wel stugger en veel minder zacht. De stroken jute worden zo strak in elkaar gevlochten dat het supersterk is ook zal het bijna niet slijten. Je kan het stofzuigen, maar met water moet je wel voorzichtig zijn doordat het een natuur product is kan het bij veel vocht gaan rotten. De te verkrijgen kleuren van jute vloerkleden is wel beperkt dit zijn vooral de natuurlijke en roest kleuren. Ondanks het kleine aanbod in kleuren zijn de vloerkleden wel makkelijk te combineren.

 

Voordelen                                       Nadelen

+ natuurlijk materiaal                      - minder zacht

+ slijt bijna niet                                - beperkte kleuren

+ makkelijk te combineren

 

Katoenen vloerkleden

Katoen is een zachte vezel die gewonnen wordt uit de katoenplant. Ook hier kunnen vloerkleden van gemaakt worden. Na het spinnen van de vezels ontstaat een katoendraad, deze draden kunnen in alle mogelijke kleuren geverfd worden. Met deze dragen kunnen veel verschillende modellen en patronen worden gemaakt. Een vloerkleed gemaakt van katoen zal wel sneller slijten ook kunnen de kleuren vervagen sneller.

 

Voordelen                                      Nadelen

+ natuurlijk materiaal                      - slijt sneller

+ alle kleuren zijn mogelijk              - kleuren vervagen sneller

 


Bron: kijkopmeubelen.nl

 

Synthetische vloerkleden

Naast de natuurlijke materialen zijn er ook vloerkleden gemaakt van synthetische materialen. De mogelijkheden met dit materiaal zijn eindeloos, het zal zijn kleur en vorm niet verliezen. Het is makkelijk schoon te houden zoals later in deze blog ook besproken wordt. Als je een vloerkleed wil die een tijdje mee gaat dan is een synthetische variant zeker het overwegen waard.

 

Voordelen                                     Nadelen

+ oneindige mogelijkheden             Geen

+ makkelijk schoon te houden

+ gaat lang mee

+ kleuren vervagen niet

 

Dierenhuid kleden

Als laatste worden ook vaak dierenhuiden als vloerkleed gebruikt, dit kan het vel van onder anderen een schaap, koe of hert zijn. Het plaatsen van een huid in je huis zorgt voor een stoere en warme stijl. Er moet wel voorzichtig omgegaan worden met de huiden. Een huid zou alleen met de haargroei mee gestofzuigd mogen worden of ze kunnen buiten uitgeklopt worden.

 

Voordelen                                          Nadelen

+ Hoeft niet geïmpregneerd worden      - kan in het begin wat ruiken

+ niet ontvlambaar                                   - zal haren verliezen

+ zal niet verkleuren

 


Bron: stoopfurniture.nl

 

Onderhouden van vloerkleden

Je hebt een vloerkleed gekocht en wilt hier zo lang mogelijk plezier van hebben. Dan is het aan te raden uw vloerkleed te beschermen tegen onder anderen vuil en vlekken. We zullen een aantal tips geven over het onderhouden van het vloerkleed.

 

Impregneren van een vloerkleed

Het nieuwe vloerkleed kan je het beste meteen na aankoop impregneren, hiervoor zijn verschillende sprays te koop, kijk wel of je de juiste hebt voor het materiaal waarvan het vloerkleed gemaakt is. Probeer de spray eerst op een klein stukje uit of er geen verkleuringen of andere veranderingen in het kleed ontstaan. Daarna kan je het hele vloerkleed behandelen, herhaal dit elk half jaar zoals door de meeste soorten sprays wordt aanbevolen.

Tip, als je het vloerkleed elk halfjaar draait zal je er langer plezier van hebben omdat deze niet altijd op dezelfde plek slijt.

 

Schoonmaken van een vloerkleed

Naast dat je voorzichtig met uw vloerkleed omgaat kan een ongelukje gebeuren. Je hebt uw wijn of iets anders laten vallen op uw vloerkleed. Om deze vlek zo goed mogelijk te verwijderen is het van belang de vlek zo snel mogelijk te behandelen na het ontstaan, dan heb je de meeste kans dat deze verdwijnt.

 

Koffie en wijnvlekken in het vloerkleed

Voor onder anderen koffie en wijn vlekken kan het beste een doek een beetje vochtig gemaakt worden en dan doormiddel van deppen proberen de vlek te verwijderen. Kauwgom kan doormiddel van een ijsspray bevroren worden hierna zal de kauwgom de vezels van het vloerkleed loslaten. Voor vlekken ontstaan door vuil kan bakpoeder gebruikt worden, het poeder dient op de vlek gestrooid te worden vervolgens een klein beetje heet water en laat het een aantal uur met inwerken hierna kan je het vloerkleed droog deppen. Is de vlek nog niet compleet verdwenen dan kan het proces herhaald worden.

 

Reinigingsmiddelen voor vloerkleden

Ga niet wrijven dan zal de vlek alleen maar verder in de stof trekken. Gebruik ook geen producten als afwasmiddel of waspoeder, dit zal achterblijven in het vloerkleed en zorgt er voor dat vuil juist aangetrokken wordt tot de plek in het kleed. Mocht je de vlek er niet uitkrijgen, dan kan je altijd de hulp inschakelen van een professioneel reinigingsbedrijf.

Met een vloerkleed kan u, uw kamer stijlen naar uw persoonlijke smaak waardoor deze nog meer voor zich zal gaan spreken. City Interieurs heeft verschillende stijlen en modellen vloerkleden, van eigentijdse modellen tot retro en vintage. In de webshop kan je een kijkje nemen naar het huidige aanbod, er zal vast een model naar uw smaak tussen zitten.

 

IBI5 vloerkleden

Vloerkleden zijn er in alle soorten en maten. Het belangrijkste voordat u gaat zoeken is om duidelijk te hebben wat u zoekt. Met een vloerkleed creëert u extra sfeer in uw woning, waardoor het interieur net dat extraatje krijgt die het vaak nodig is. Ook is het heel leuk om te spelen met de kleur van het vloerkleed en het interieur. Door met een net andere kleur vloerkleed het interieur niet eentonig te maken en het een speelse uitstraling laat geven

De vloerkleden zijn ook makkelijk schoon te houden door de gebruikte materialen.

 


           > Vloerkleed Tarida                              > Vloerkleed Vincent

 

Aanbod City Interiors

Bij City Interiors zijn veel verschillende soorten en maten vloerkleden beschikbaar in alle soorten interieur stijlen. Laat u inspireren in één van onze winkels en kom testen! Onze medewerkers helpen u graag!

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.